Wauww..! Wat een resultaat op het Heerenlanden College!

Plastic Guerrilla en Heerenlanden College: trashhunters!

Aardrijkskundedocent Jerry Mostert van het HLC nodigde Plastic Guerrilla(DPG)frontman Bram van der Wal uit om tweede klassen van het HLC in beweging te krijgen voor een anti-zwerfvuilactie. Deze actie stond in het teken van een project over duurzaamheid op de school. Het werd een daverend succe, waarvan de afloop op school gevierd werd met het smullen van heerlijke slagroomsoezen ter beschikking gesteld door Bakkerij Bart in Leerdam. Afgeleverd in kartonnen dozen, zo hoort dat natuurlijk als je tegen onnodig plastic bent…!

De actie begon met een voorlichting door milieu-guerrillastrijder van der Wal. Hij vertelde de leerlingen over het nare probleem van zwerfafval in het milieu en de gevolgen. Maar ook hoe het zwerfafval aan te pakken. Met name het gebruik van de Litterati-app, waarmee het soort zwerfvuil op eenvoudige wijze in kaart kan worden gebracht, werd uitgelegd. De app registreert met een foto, de aard en plaats van het zwerfvuil. Deze data zijn onmisbaar in de strijd tegen onnodig plastic en de zwerfvuildumping.

De leerlingen pikten de werking van de app vrijwel direct en moeiteloos op. Na een aantal dagen waren ongelooflijke aantallen opgeraapte ‘zwerfies’ in de app bij ‘Uitdaging HLC Plasticguerrilla trashhunting’ te vinden. Darrel Fox slaagde er maar liefst in om 3952 zwerfdeeltjes (pickups) te registreren en op te rapen. ‘Ik vermoed dat dit aantal een mondiaal record is’, zei een verbaasde van der Wal. Alleen door deze scholier werd het streefgetal van de 500 pickups ruimschoots overtroffen.

Darrel vertelde dat hij de app eerst als een wedstrijdje zag om het meeste vuil te tracken. ‘Later merkte ik dat ik overal vuildeeltjes zag liggen, dus ik ben mezelf ook bewust geworden van het zwerfafvalprobleem.’ In totaal werden 6746 pickups gedaan door de leerlingen in enkele dagen tijd. Ook Rosalie en Anabel, nummer twee ‘topbijdragers’ stonden hun vrouwtje met 852 opgeraapte zwerfvuilresten.

Docent Mostert was uitermate tevreden over het resultaat van de actie en wil de actie in samenwerking met de Plastic Guerrilla volgend jaar zeker weer oppakken.

De Plastic Guerrilla

Contactgegevens

info@plasticguerrilla.nl
06 – 232 090 59

Realisatie website

Sluiten