Formidabel succes op Het Heerenlanden: <17.000 zwerfies!

Leerlingen Heerenlanden rapen 17.000 stuks zwerfvuil

en ook:

Leerling LUC de Vries wint Gouden Grijpstok!

Alle leerlingen van de klassen 1 van Het Heerenlanden waren door milieuactiegroep de Plastic Guerrilla aangesteld als trashhunters, zwerfafvaljagers dus..! Met elkaar raapten zij bij een schoolactie het fenomenale aantal van 17.167 zwerfvuildeeltjes (zwerfies) in 3 dagen. Luc de Vries haalde in zijn eentje 5236 zwerfies op en werd afgelopen maandagmorgen geëerd met de Gouden Grijpstok.

Docent Jerry Mostert van het HLC had Plastic Guerrilla (DPG) frontman Bram van der Wal uitgenodigd om de eerste klassen van het HLC in beweging te krijgen voor een anti-zwerfvuilactie. Deze actie stond in het teken van duurzaamheid op de school. Het was een daverend succes. Nauwelijks waren de lessen aflopen of de leerlingen hadden het doel van 1000 zwerfvuildeeltjes (zwerfies) oprapen al overtroffen met bijna 5000 Zwerfies! Luc, Regis en Joey namen met elkaar al 8500 zwerfies van het totaalaantal van ruim 17 duizend zwerfies voor hun rekening. Nog eens een bewijs hoe sterk de kids betrokken zijn om de aarde een stukje schoner te maken!

De actie begon met een voorlichting door milieu-guerrillastrijder van der Wal. Hij vertelde de leerlingen over het nare probleem van zwerfafval in het milieu en de gevolgen. Maar ook hoe het zwerfafval aan te pakken. Met name het gebruik van de Litterati-app, waarmee het soort zwerfvuil op eenvoudige wijze in kaart kan worden gebracht, werd uitgelegd. De app registreert met een foto, de aard en plaats van het zwerfvuil. Deze data zijn onmisbaar in de strijd tegen onnodig plastic en de zwerfvuildumping. De leerlingen pikten de werking van de app vrijwel direct en moeiteloos op.

De bekende Nederlandse milieuactivist Dirk Groot, ook bekend als de “Zwerfinator”, verraste de leerlingen met een eigen video van zijn ‘zwerfinatorjournaal’. Een eervolle actie, die gewaardeerd werd.  Bakker Bart uit Leerdam stelde voor de leerlingen een doos kaasstengels beschikbaar en de andere ‘topbijdragers’ kregen verantwoorde chocolade.  Kortom het was een feest op de school voor voortgezet onderwijs en voor de schoongemaakte bermen in de regio Leerdam.

 

De Plastic Guerrilla

Contactgegevens

info@plasticguerrilla.nl
06 – 232 090 59

Realisatie website

Sluiten