De terugkeer van de Plastic Guerrilla in Avelingen: enorm succes!

Na 6 jaar kwam actiegroep De Plastic Guerrilla (DPG) terug waar het ooit begon: Natuurgebied De Avelingen. En dat was hard nodig: langs de rivier was enorm veel zwerfafval te vinden tussen het riet en in de grienden.

Een dertigtal ‘trashhunters’ kwam opdagen, waaronder gezinnen met jonge kinderen en een groep Oekraïners uit de opvang in het gemeentehuis in Meerkerk. ‘Wij willen iets terugdoen voor de Nederlands die zo gastvrij ontvangen’, vertelt Yurii Shevchenko, de leider van de Oekraïense gemeenschap in Meerkerk. Frontman Bram van der Wal van de DPG sprak enthousiast van ‘de grootste opkomst ooit voor de milieuactiegroep’.

In het natuurgebied vond men het reguliere vuil, waaronder veel plastic, maar ook jassen, een deken, flessen en brokken schuimplastic. De zwerfafvalzoekers vonden vooral de kleine snippers plastic, nauwelijks te zien tussen het riet en het dorre gras, een probleem. ‘Je moet heel goed kijken om die kleine stukjes plastic te vinden, anders zit het voorgoed in de natuur’, verklaart een deelnemer uit Gorinchem. Een ander komt met een twee grote palen met gaas aanzetten. ‘Kijk dit zie je dan weer wel, maar dit hoort hier ook niet.’

Na twee uur was de buit een dertigtal vuilniszakken, een enorme oogst. Afval waartussen dieren niet meer behoeven te leven en nestelen. Net op tijd, want overal bloeiden de sneeuwklokjes al uitbundig en op deze mooie zaterdagmorgen floten de vogels uitbundig. De lente gaat van duidelijk van start. ‘We moeten een voorbeeld nemen aan de natuur, die houdt er de moed altijd weer in’, was de mening. Staatsbiosbeheer liet via de socials weten dat men De Plastic Guerrilla dankte voor de hulp..

De Plastic Guerrilla

Contactgegevens

info@plasticguerrilla.nl
06 – 232 090 59

Realisatie website

Sluiten